02 March 2010

19. Layahkah aku memegang segulung ijazah?

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Semalam (1 Mac 2010), seperti biasa Isnin kuliah aku full sampai ke petang. Dah macam budak 1st dan 2nd Year plak. Hohoho. Selesai kuliah Sanitation and Tropical Disease dengan Prof. Mush, aku ada midsem exam subjek EIA (Penilaian Impak Alam Sekitar) bahagian kualiti air. Alhamdulillah. 3 soalan esei direct question yang Prof. Salmijah bagi. Aku menarik nafas lega bila baca soalan-soalannya. Dalam masa 45 minit aku selesai menjawabnya. Nasib baik lah coursemates yg dah ambil subjek ni semester lepas bagi tips dan hints. Thanks M, N dan B.


Habis je exam tu, ada kuliah EIA bahagian flora dan fauna dgn Dr. Shukor. Jam 12-2pm pula kuliah dgn Dr. Khairiah atau lebih glamour dgn panggilan Dr. K. Masa ni lah dia membuatkan aku tersentap. Berfikir sejenak dua jenak. Hohoho. Dia ni memang terkenal dgn sifat nya yg tegas dan garang. Dulu dia pernah ajar aku masa 1st Year. Dia nak sedarkan anak-anak muridnya ni kot. Sebab memang ada benarnya apa yg dikatakannya tu. Persoalannya?

" Layahkah kamu semua memegang segulung ijazah nanti? "

Aku diam je. Actually seluruh kuliah diam. Mungkin ada yg sentap macam aku. Dan mungkin ada yg buat don't know je. Aku cuba ambil dari sudut yg positif dan ternyata, bila aku fikirkan balik. Aku masih belum layak untuk memegang segulung ijazah. Dan ramai juga begitu. No wonder ramai yg menanam anggur. Sebab graduan yg tamat pengajian sekarang ni sebenarnya belum cukup kualitinya. *sigh*


Ok. Cukuplah pasal muhasabah diri ni. Selebihnya, biarlah persepsi individu itu sendiri untuk menilai. Dan aku jujur akui, aku masih belum layak untuk bergelar graduan berkualiti. Huhuhu. :(


..........


Habis je kuliah dgn Dr. K. Aku terus ke kuliah Dr. Ariff untuk subjek Photography. Kelas yg aku sangat suka. Actually suka dgn the subject itself. Dan sebelum ni Dr. Ariff bagi tugasan pertama utk membezakan gambar melalui perubahan 3 elemen utama dalam fotografi digital iaitu aperture, shutter speed dan ISO. Alhamdulillah. Tugasan tu dah lama dan selamat dihantar. Dan tugasan kedua pula, membuat translation buku Fotografi Bahasa Inggeris ke dalam Bahasa Melayu dan kemudiannya ambil gambar berkaitannya. Tujuannya, nak pelajar baca. (sebab org kalau tengok buku fotografi mesti tengok gambar je. hahaha.)


Credit: DSLR Sony A330
(tugasan pertama)


Dan tugasan terakkhir merangkap ultimate assignment ialah menangkap satu gambar kreatif utk dibuat pameran di universiti nanti. And this is gonna be a big issue! Ya. Sebab ada pemenang utk gambar tercantik dan pemenang tersebut confirm akan dapat A dan dapat sijil. Wow!


Buat masa ni aku masih belum ada idea. Masih mencari tips dari internet. Huhuhu. 


Korang ada sebarang idea?



P.S: Jiwa kosong. Otak kosong. Adoiyai.

24 comments:

  1. meh la lawat blog nih..
    mane tau leh blaja amek2 gmbar ke..
    bley kongsi2 dgn dorg...

    http://www.duniakhayalan.com/

    http://blissincalpha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Insyaallah..~ yg penting usaha..chaiyok2!! :D

    ReplyDelete
  3. salam ziarah..
    insyaAllah br0, asal mahu pasti boleh..bijaksana bukan semata di atas kertas, tp dari seluruh aspek

    ReplyDelete
  4. aperture, shutter speed dan ISO tu hape...?

    entry ni pedih aku bc...ngahaha

    ReplyDelete
  5. shahrul, only u urself know whether u deserve it or not :-)

    ReplyDelete
  6. wee.. klas ak pon penyh gak senin

    slamat berjaya

    ReplyDelete
  7. aritu dh mng kn

    so,ia tlh mmbktikn shahrul ni hbt...

    mst dpt idea pnya nnt...sblm tdo pk,mana tau terbit idea

    ReplyDelete
  8. Ikin,

    Thanks for the links ya. Kawan-kawan kamu ya?

    ReplyDelete
  9. Nand,

    Thanks nand. Tapi sejak dua menjak ni terasa diri ini tersangat lemah dan rapuh. :(

    ReplyDelete
  10. Azrai Ahmad Zamri,

    Thanks. Tapi kan aku rasa macam dah tak semangat je. Adoi.

    ReplyDelete
  11. Yusuf Mujahidin,

    Hahaha. Tu la basic nya bro. Sila buat homework ya. Huahuahua.

    ReplyDelete
  12. Kak Faiz,

    Emmm. I think I deserve it. But I have to do a lot of changes. And learn and learn.

    ReplyDelete
  13. Cik Wanik,

    Dah macam budak 1st dan 2nd year je kan. Hahaha.

    Thanks. :)

    ReplyDelete
  14. Muhammad 86,

    Haritu gambar tangkap spontan je. Sebab curi-curi g join competition tu sedangkan tengah menjaga booth pameran. Hohoho. Kali ni nak the best photo. Only 1.

    ReplyDelete
  15. ces...tk membantu lgsung..

    kate sifoo...

    hahaha

    pelis..pelis...pelis...(lentok lagu alip satar)

    ReplyDelete
  16. Ko yg kata aku sifu. Aku kata aku amatuer photographer. Hahaha.

    ReplyDelete
  17. Layak or x tolak ke tepi dulu...yg penting dpkn ijazah tu dulu..bila dh ada dlm gengaman,pndai2 la bawa diri tuk cari keje..

    ReplyDelete
  18. kadang2 mmg cmtu...tp ttp kene kuatkan semangat keh..
    jgn jd cm nand.. ikot sgt xde semangat, i'd ruin my own final year nye studies.. end up grad ngn pointer yg xleh nk bangga pon..dun be like me keh shahrul.. :)

    ReplyDelete
  19. Nand,

    Actually, ni last semester saya. Pointer tu takdela teruk tapi tak membanggakan pun. Hohoho.

    Thanks Nand bagi semangat dan teladan.

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. D Great Bowler,

    Agak makan dalam bagi yg kena setepek kat muka tu. Hehehe.

    Ya. Motivasi diri :)

    ReplyDelete
  22. abg shahrul~
    yup! 2'2 pun my fren..
    sorg ade kt UKM nih,
    kt KIZ..

    ReplyDelete
  23. yg aku fhm shutter speed je.. haha

    anyway, usaha tangga kejayaan.. :D

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...