12 May 2010

40. Bertukang (2). Berus Oink-Oink?



Harini aku sambung kerja mengecat yg sepatutnya aku buat semalam. Jam 11pagi aku pergi kedai hardware beli berus cat. Berus cat yg ada kat rumah tu rupa-rupanya bulu khinzir. Nasib baik aku tak bukak lagi plastik dia. Sampai je kedai hardware, aku terus cakap dgn taukeh yg aku nak berus cat.

"Amik yg kat bawah tu, yg tu halal punya. Yg atas itu bulu 'itu'." 

Aku tergelak. Sebab cara dia sebut 'itu'. Seronok berurusniaga dgn peniaga yg ramah dan mesra mcm taukeh tu walaupun kami berlainan bangsa dan ugama. Taukeh kedai hardware tempat aku beli cat dan gergaji tempoh hari pun mesra dan ramah jugak. Aku tersenyum sendiri. Kalaulah semua orang pun begitu tentu seronok kan. Takda sangka buruk dan pandangan sinis. Barulah tiada sengketa walaupun berapa ramai bangsa ada sekalipun. Aku termenung sendiri sambil menunggang espai aku balik ke rumah.


Misi mengecat bermula.

Cat kayu warna paprus :)


Berus cat HALAL tau :)


Jam 12pm siap cat asas 1 lapisan.
Bajet awal nak biarkan 2jam kering permukaan.
Tapi hujan lebat. Pengeringan jadi lambat.
Kul 3 baru dapat cat lapisan kedua.


Selesai lapisan kedua.


Yeah! Tak nampak dah warna asal kayu ni.
Tapi esok nak touch up sikit.
Harap-harap, esok dah boleh paku kat dinding. :)


Esok pagi mahu ke kampus. Prof nak jumpa (sebenarnya aku nak jumpa dia. ngeee.) Dan mahu stay kat library siapkan pembetulan tesis. Harapnya Isnin dah boleh jilid dan hantar. Yeah! :)



18 comments:

  1. walaupun dah berdekad merdeka..susah nak hilangkan prejudis pada bangsa lain..termasuk aku sendiri..

    nway selamat bertukang.

    =)

    ReplyDelete
  2. salam..
    murah gamaknya
    stock bulu binatang tu
    sbb byk dikeluarkan produk
    dari hasil binatang tu(khinzir)

    ReplyDelete
  3. hahahahha
    bulu2 babi ni mmg mnakotkan
    rasa2 org pompuan yg make up tu
    dari bulu2 babi x? wooohaaa!
    wa pnh tbaca dlm email
    tp x tau lah ...


    pergh, wa pun ske tukang2 ni jeb
    ada kepuasan ...


    >.___<<

    ReplyDelete
  4. ko btukang ape ni shahrul lelaki kucing?

    lme aku tggalkn KH...haha

    ReplyDelete
  5. adila ady: ada sebarang pengalaman pahit yg menyebabkan camtu ke? Thanks.

    zulkbo: itulah. banyak berus-berus ni guna bulu oink-oink. better beli yg sintetik. walaupun mahal sikit.

    frodo: ko mekap x frodo? baik ko check bulu berus mekap ko tu. hehehe. ko suka tukang apa?

    ReplyDelete
  6. yusuf: ko nantikan hasilnya esok k. hehehe. x habis-habis dgn lelaki kucing. aku gigit ko baru tahu. hahaha.

    kapten: tu la kan. aku nak try masak asam pedas. ko nak? :P

    ReplyDelete
  7. kau bertukang ni kena paksa ngn nak ayah ke? rajin pulak kau buat kerja lelaki keras ni.

    wakaka!

    ReplyDelete
  8. adoiiii...lambat bonar akak rasa nak tunggu hasil pertukangan shahrul nie...

    ReplyDelete
  9. salam ziarah..
    lawa hasil keje k0 bro..huhu..
    hMm, tu la..kalu nak maju jangan da lagi rasa pejudis antara kaum nie

    ReplyDelete
  10. Berd: Bab1! Aku sukarela la dodol. X macam ko, bikin filem xxx dgn Jamban dn Frodo. Hahaha.

    Kak Faiz: Eh! Akak ikut perkembangan ke? Hehehe. InshaAllah mlm ni siap. Ni kat library, buat keje sikit. :)

    Azrai: Salam sahabat. Thanks. Tak siap lagi tu. :)

    ReplyDelete
  11. aku ingat lg tesis aku. bagi kat prof..esok amik ko tau tak apa komen aku dapat??haaa..tak tau kan??

    "takde isi kandungan"

    ahahahhaa...mmg aku tak bagi..so maknanya??tkyah betulkan pape bebbbbbbb

    ReplyDelete
  12. itula
    aku nak beli berus nak sapu kuning telur dkt biskut pun risau

    ReplyDelete
  13. Bagus la tokey kedai tu bagitau kebenaran kan...setengah tokey kedai tak kesah...janji duit masuk kat dia :-(

    ReplyDelete
  14. berus cat ada tanda halal? baru tahu ni.

    ReplyDelete
  15. pandai pula ko bertukang ya? :D

    anyway, ko kena tag ye sini

    http://kyuubi85.blogspot.com/2010/05/rehat-sambil-jawab-tag.html

    kalau ada masa buat la ye :D

    ReplyDelete
  16. hemy: hebat! aku byk minor mistakes. spelling. margin dan not necessary rajah. hehehe.

    hans: ko buat biskut?!!! biskut apa?

    eynda: a ah. sangat bagus. plak tu very friendly. siap bagi diskaun lg. hehehe.

    ReplyDelete
  17. Mr. penyubiru: saya pun baru tahu. :)

    kyuubi: tak pandai pun. nak berlatih-latih je. hehehe. orait. nanti aku buat tag ko tu ya. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...