24 February 2010

17. Sayang ku pada mu tiada tandingannya.



Dalam sedar-tak sedar, dah masuk tujuh bulan Panasonic DMC-LZ8 berkhidmat untuk aku. Aku masih simpan kotak dan resit aku beli kamera digital kompak ni. Aku beli pada 12 Julai 2009 kat Kedai Foto ShangRiLa, LowYat dengan harga RM 380.00. Sangat murah. Tu pun lepas aku duduk godek tips dan petua daripada jurujual kedai tu hampir sejam. Alhamdulillah. Pelaburan aku tu berbaloi.



Panasonic DMC-LZ8 8.0MP
(utk detail specifications, tanya unkel gugel k)

Tak sampai seminggu dari tempoh aku beli kamera tu, aku join pertandingan fotografi yang dianjurkan oleh pihak Fakulti tempat aku belajar. Aku rebut peluang. Sebab aku memang sangat minat bidang fotografi. Dengan sekadar niat mahu mencuba dan belajar, aku dapat tempat kedua. Dapat RM 200 dan hamper serta gambar yang dah di print-out. Kebetulan masa tu aku jaga booth Pusat Penyelidikan Tasik Chini bersempena Hari Terbuka Fakulti, jadi aku ambil kesempatan belanja kawan-kawan makan malam. Dan qiqah hamper dengan dorang. 


 
Alhamdulillah. Gambar kemenangan. :)
(gambar original. takda edit)


 
SubhanaAllah. Indah sungguh ciptaan Allah.


 
 RM 200 masuk poket. Dan keluar. Hohoho.


 
Abaikan rupa aku masa tahun lepas ni. :O


P.S: Jika nak dibandingkan kamera aku dgn DSLR, memang jauh bezanya. Tapi aku seronok dengan kamera aku ni sebab ada manual exposure utk aku set sendiri aperture, shutter speed dan ISO. Memang berbaloi dengan harga. Muahahaha. :)



35 comments:

  1. Hoi. Kau tak kenal aku ke? :(( Shie lah!

    ReplyDelete
  2. hahaha..muke ghairah ngn hamper.. lol~ ;D
    apesal x qiqah duet tu skali? :P

    ReplyDelete
  3. woaaaa-tahniah la bro-harap pasni terus sukses lagi k.. ;D

    ReplyDelete
  4. tahniah!!!

    nk tnjk gmbr hamper or tuan blog 2?haha

    ReplyDelete
  5. shahrul, x pe..mula dgn camera kecik2 dulu..pas tue baru la dgn yg canggih kan..

    tapi, pakai camera compact pun blh menang 2nd place..caya la.. :)

    ReplyDelete
  6. salam ziarah..
    huhu, memanG lawa la pic tu br0..
    cam ner k0 snap yer, k0ngsi tips ckit.. ;0 mmG layak menang..tahniah!

    ReplyDelete
  7. I pon tengah nak cari digicam yg ok dan murah macam tu.. tolonggg!

    ReplyDelete
  8. Erk. Sorry sorry. Salah orang. Kau shahrul hafizi eh. Aku member kembar kau, shahrul hafizul. Ejoy. HAHA muka korang sama gila kot sampai aku main terjah je >,<

    ReplyDelete
  9. salam bro...aku x pernah ade kamera...sian x kt aku...huhuhu

    ReplyDelete
  10. Rara,
    Hahaha.
    Aku dah agak dah.
    It's ok. :)

    ReplyDelete
  11. Nand,
    Hehehe. Mestilah ghairah.
    Dapat hamper besar. :P
    RM 200 pun dah habis belanja kawan-kawan makan malam tu.

    ReplyDelete
  12. Muhammad86,
    Terima kasih.
    Tunjuk hamper.
    Tuan blog x hensem pun.
    :(

    ReplyDelete
  13. Kak Faiz,
    A ah. Sekarang pun dah belajar dgn DSLR camera dlm kelas fotografi. Ada rezeki nanti nak beli satu.
    Thanks kak :)

    ReplyDelete
  14. Azrai,
    Lawa? Thanks.
    Aku guna makro exposure.
    :)

    ReplyDelete
  15. Hisham,
    AKu ni pun aku beli dgn duit pinjaman PTPTN. Takpe bro.
    Kumpul duit, nanti beli ya. :)

    ReplyDelete
  16. lawa pic! hurm..guna focus button nih..

    ReplyDelete
  17. trbaek lah gmba.

    gmba skodeng takde??
    wakaka.

    ReplyDelete
  18. cantik gambar ko ambik
    ajar leh
    hehe

    ReplyDelete
  19. sayaBerd,

    Lu nak gambar skodeng?
    Cari je kat Unkel Gugel.
    Berlambak. Hahaha.

    ReplyDelete
  20. Ah Fatt,

    Yaka? Thanks.
    Ajar? Sebenarnya bergantung pada kreativiti. :)

    ReplyDelete
  21. hehehe.. wit tu blnje mai mkn choki2.. xD

    ReplyDelete
  22. Mai,

    Coki-coki?
    Bukan ke mai elegi dgn coklat.

    ReplyDelete
  23. wow..kretif2...dari mana nk mula blajar bnda ni ek...perlu attend klas ke?hehhee

    ReplyDelete
  24. Masa menang pertandingan, baru je seminggu beli kamera. Sekadar mencuba nasib. Tahun ni (2010), baru ambil kelas fotografi secara serius. :)

    ReplyDelete
  25. salam bro

    tahniah2! ktne amik kelas tu?
    wa ingt nk masuk kelas gkla..

    info sket


    yusuf mujahidin

    ReplyDelete
  26. Yusuf Mujahidin,

    Terima kasih.
    Aku ambil kelas tu secara rasmi.
    Hohoho.

    ReplyDelete
  27. bkn elegik ler, tp tk boleh mkn choco. kn mai ade epilepsy

    ReplyDelete
  28. hijau alam itu memang indah ohh ;)
    cehhh, ko tak kirim kat ak pon hamper! *kecik hati* hahaha ;p

    ReplyDelete
  29. Mai,

    A ah la. Epilepsi.
    Lupa plak Apis nama dia.
    Hohoho.

    ReplyDelete
  30. Milalara,
    Alololo. Nanti aku bagi kek nak?
    Hahaha. Apa pun merah tetap hot.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...